Verificare trecut educational si profesional

A Happy New Year from Background Check Romania
30/12/2017
Screen job candidate before hiring
16/02/2018
A Happy New Year from Background Check Romania
30/12/2017
Screen job candidate before hiring
16/02/2018

Recrutarea si angajarea unui om potrivit (daca esti companie direct angajatoare), sau gasirea acelui candidat potrivit pentru clientul tau (daca esti recrutor) a devenit un job in sine. Pana mai ieri, procesul era unul classic: dadeai un anunt, veneau candidatii la interviu, si ii angajai sau nu. Ma rog, nu chiar atat de simplu, dar intelegeti ideea. Partea care dura cel mai putin era obtinerea documentelor de calificare profesionala si a celor de dovedire a nivelului educationala sau / si de experienta profesionala.

Astazi? Devine din ce in ce mai clar si vizibil ca procesul de recrutare (verificare trecut educational si profesional) a capatat caracteristici mai profesionale si accente care nu existau sa zicem acum 5 sau 10 ani.

In ziua de astazi, procesul de recrutare se desfasoara pe alti parametri, sau mai bine zis, a fost redesenat, si lista de bife pe care un recrutor trebuie sa o parcurga este mai lunga.

In primul rand, una din primele prioritati pe lista unui recrutor a devenit verificarea si confirmarea (sau nu) a trecutului educational si profesional al candidatilor (termen general fiind background check, sau tradus pe respectivele paliere de informatie – employment background check si educational sau qualifications background check).

Vizibil, aceasta verificare trecut educational si profesional, impreuna cu mult-discutatul si legal-controversatul social sau personal background check sau daca doriti, deep internet search si / sau online social verification) au devenit uneltele principale de verificare pre-angajare. Acesti vectori sunt in acelasi timp si prima “sita” prin care profilele candidatilor sunt cernute de recrutori sau angajatori. Exista evident trenduri si modalitati de lucru diferite, fiecare companie sau recrutor isi are propria lista de prioritati in procesarea angajarii unui candidat (verificarea trecutului candidatului este lasata la urma, sau este prima parcursa). Dar esenta ramane aceea ca acest trecut educational sau/si profesional trebuie verificat, procesat legal, iar rezultatele trebuie inserate logic in profilul candidatului respectiv.

Este adevarat ca in Romania, verificarea trecutului educational sau / si profesional (employment sau educational background check) nu este o norma; ba dimpotriva, as putea spune. Se face pe ici pe colo, fara o procedura clara si transparenta, fara consistenta, si nu intotdeauna devine vizibila si clar ce, cum si cat anume se proceseaza  in efectuarea unui astfel de background check. Legea nu este expresa in ce priveste cat poti si cum poti si mai ales daca poti (legal) sa procesezi, sa stochezi, sa raportezi si sa pui in balanta deciziei de a angaja sau nu un candidat.

Nu exista o cerinta legala clara de a face obligatoriu un background check pentru un candidat, insa (in general vorbind), nici in afara Romaniei o astfel de prevedere legala nu exista. Doar ca angajatorii si recrutorii din Occident au constatat acum mult timp ca verificarea unui candidat in ce priveste trecutul sau educational si profesional (plus o verificare mai mult sau mai putin “adanca” in profil social si online) te scuteste de multe batai de cap pe tine ca recrutor sau angajator. Intregirea profilului unui candidat cu informatiile de mai sus face ca decizia de angajare a unei persoane intr’o companies a fie una bazata pe certitudine si siguranta.

Pentru ca in ziua de azi, siguranta ca angajezi un om care nu va crea probleme legale companiei a devenit o grija constanta si de aceea, extrem de luata in serios in cadrul procesului de recrutare/angajare. Cel putin pentru companiile mari e adevarat, insa trendul este preluat de companii mici si mijlocii din Occident.

VERIFICARE TRECUT EDUCATIONAL (EDUCATIONAL BACKGROUND CHECK)

Verificarea directa a credentialelor educationale, studii si calificari, perioada de studiu, licente si mastere, obtinerea confirmarii studiilor si calificarilor, etc.

VERIFICARE TRECUT PROFESIONAL (EMPLOYMENT BACKGROUND CHECK)

Verificarea directa a lantului de activitate profesionala, obtinere referinte de la angajator, confirmarea pozitiei si perioadei exacte de angajare, motive schimbare loc de munca, identificarea unor “gauri negre” in activitatea profesionala, etc.

VERIFICARE SOCIALA ONLINE (ONLINE SOCIAL / DEEP INTERNET CHECK)

Identificarea si verificarea profilului / profilelor sociale ale candidatului, fie in numele lui real fie sub o identitate asumata, analiza continut media pentru identificarea unor teme sau subiecte cu posibil impact legal in viitor, etc.

VERIFICARE TRECUT JURIDIC / JUDICIAR (COURT & LEGAL CHECK)

Verificarea candidatului in bazele de date ale Ministerului Justitiei din Romania si / sau a celor similare din tarile Uniunii Europene, compararea numelui cu cele aflate pe rolul instantelor de judecata din Romania sau EU, identificarea cazurilor in care candidatul are sau a avut statusul de parat sau martor, condamnari, etc.

VERIFICARE PERIODICA SOCIAL ONLINE ANGAJATI (ONLINE SCREEENING)

Verificarea periodica a activitatii online, pe deep internet, analiza materialelor media postate sau disseminate, identificare posture sau diseminari cu posibile urmari legale in defavoarea angajatorului, etc.

VERIFICARE STATUS ACTIVITATE COMERCIALA (COMMERCIAL SCREENING)

Verificarea initiala sau periodica a activitatii comerciale a unui candidat, respectiv a analizei bazelor de date comerciale din Romania si UE, pentru identificarea unei astfel de activitati care ar putea contraveni politicii companiei angajatoare.

NOTA

Exista patru factori majori si determinanti, pentru care CIDP “Tanase V. Iulian” / Background Check Romania este lider pe piata de servicii pentru verificarile de trecut educational si profesional in Romania:

  1. Intelegerea si aplicarea legislatiei care guverneaza dreptul persoanelor si protectia datelor, atat in Romania (Lege 677/2001 reactualizata), cat si pe teritoriul Uniunii Europene (Directive 95/46/EC).
  2. O procesare clara, rapida, transparenta si legala, a profilelor candidatilor.
  3. Obtinerea, comunicarea, stocarea, diseminarea, raportarea datelor personale – toate acestea procesate intr’un mediu securizat si cu respectarea ISO 27001.
  4. Experienta profesionala de 27 de ani in identificarea rapida a posibilelor “red flags” in CV-ul si trecutul unui candidat

CIDP Tanase V. Iulian /  Background Check Romania este profilat pe procesari de trecut educational si profesional in Romania si efectueaza de 27 de ani astfel de ervicii pentru piata de recrutare din Romania; clientii mei fiind  companii angajatoare  pe piata muncii din Romania sau companii recrutoare din afara Romaniei, pentru candidati la joburi atat din Romania cat si din afara tarii.

Verificare trecut educational si profesional
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more